Jaký typ grilu zvolit pro vaše grilování

Blíží se letní sezona, a s ní i čas grilování. Vždyť není nic krásnějšího, než se za vlahých letních večerů setkávat s přáteli a pochutnávat si na skvělých pochoutkách připravených na grilu. Takové jídlo si oblíbí každý, protože jeho specifická chuť i vůně je nezaměnitelná. Jaký gril byste si měli vybrat právě vy, aby se vám grilování vždy vydařilo?

Možná si myslíte, že prostě přijdete do obchodu a gril si jednoduše koupíte. V takovém případě vás asi překvapí, že narazíte na celou škálu grilů různých velikostí, tvarů a vybavenosti. Proto je před koupí nejdůležitější, abyste si nejprve ujasnili, kde a jak často budete gril používat a pro kolik osob budete pokrmy na grilu připravovat.

GRILY NA DŘEVĚNÉ UHLÍ
Tyto grily bývají nejlevnější, snadno je můžete přemístit z místa na místo, a dřevěné uhlí navíc dodá pokrmům skvělou chuť i vůni.
Jejich tvar je obvykle jednoduchý kruhový nebo obdélníkový, a pokrmy se grilují na roštu, který by měl být umístěn v takové výšce, aby šlehající plameny nebyly v přímém kontaktu s jídlem. Teplotu snadno regulujete vzduchovými otvory.

ELEKTRICKÉ GRILY
Tyto grily můžete používat nejen venku, ale také třeba na balkoně či uvnitř v uzavřeném interiéru. Prostě všude tam, kde máte po ruce zásuvku na elektrický proud.

Vybírat můžete ze dvou variant – stolních a zahradních. Ty stolní jsou poměrně malé, zahradní mají mnohem větší grilovací plochu.
Ohřev zajišťuje spirála, která by měla být dostatečně výkonná, kvalitní a přístupná pro její snadné čištění. Pokrmy jsou ugrilovány rychle, ale chybí jim kouzelná atmosféra a vůně, jakou získáte jedině grilováním na uhlí.

PLYNOVÉ GRILY
U těchto grilů je největší výhodou to, že nemusíte čekat, až se vám rozpálí. Jednoduše otočíte knoflíkem, a můžete začít grilovat. Navíc je zde zajištěna rovnoměrná cirkulace vzduchu, takže pokrmy jsou ohřívány ze všech stran stejně. Jediné, co si musíte hlídat, je to, aby vám nedošel v bombě plyn.