Houbičky na nádobí


Ano existuje. A je docela jednoduché. I v případě takovéhoto zboží jsou veliké rozdíly v kvalitě použitého materiálu. Asi nejlepším řešením je takzvaná antibakteriální houbička.

žlutá houbička.jpg

Prodávají se většinou po dvou kusech, mají prohnutý tvar a jsou poněkud dražší. Ovšem jsou vyrobeny z mnohem pevnějšího materiálu, který hravě vydrží i opakované praní. Ano, v tom je právě to jednoduché, ekologické a úsporné řešení situace. Ani antibakteriální houba není samozřejmě bezpečná na věky, desinfekční látky v ní obsažené se velice rychle ztrácejí postupným mytím. Není však nic jednoduššího, než takovouto houbičku přihodit do prádla, a je jako nová. Pokud chcete zajistit či zvýšit její desinfekční účinek, postačí na ni kápnout trochu alkoholu. Nemusí to být právě tatínkova slivovice nebo rum nachystaný do buchet, postačí kupříkladu prostředek na mytí oken, tedy ten alkoholický. Také je velice vhodné občas houbičku postříkat trochou octa, zejména, po mytí nádobí. Ocet účinně ničí nejenom kvasinky a další ošklivosti, které se mohou ve vlhkém prostředí vyvíjet, ale pokud takto ošetřenou houbou otřeme dřez a povrch linky, leskne se vše jako nové. Pokud máte rádi ty maličké obdélníkové houbičky, je možno tyto postupy uplatnit i na ně, ale počítejte s tím, že dlouho nevydrží. Některé není vůbec možné ani prát, protože se zkroutí, nebo dokonce rozpadnou. Nebo máte rádi ty velké, tvarované? V tom případě se možná vyplatí nakoupit ve velkém na některém z webových obchodů. Kupříkladu „Vládce mopu“ nabízí pět kusů pouze za patnáct korun, ale nabídka je široká a mít dostatečnou zásobu se vždy může hodit.
mytí nádobí.jpg

Já vím, zní to až komicky, šetřit na něčem tak relativně levném a obyčejném. Když si však spočítáte, kolik byste utratili, kdybyste tuto malou obyčejnou věc vyhodili do koše po každém mytí nádobí, jak radí někteří odborníci, nestojí to náhodou alespoň za zvážení. A naše příroda vám bude vděčná.

Houbičky na nádobí
Ohodnoťte příspěvek